amerikai vasutak > biztosítóberendezések, Jelzők és jelzések
Jelzők és jelzések

Ha a jelzőket közös árbocra helyezik, minden jelző általában a fölött, vagy jobbra helyezkedik el attól a vágánytól, amelyiket védi.

Az SP vonatának vágányától jobbra elhelyezkedő jelző egy zöld a sötét jelző fölött, ennek jelentése "clear", szabad. A gyakoribb a zöld a vörös fölött, a két fényú "searchlight" jelzőn.

J. D. Schmid felvétele [1]-ből.


A jelzés "medium approach" a Guilford Rail System mozdonya számára a Boston & Maine Railroadon, Ayernél, Massachusetts-ben, 2003. február 18-án.

A B&M CTC-t (Centralized Train Control-t) szerelt fel a 13,5 mérföldes kétvágányú vonalon Ayer és North Chelmsford között. Ez a rendszer US&S többszínű fényjelzős rendszert használt. A modernebb CTC rendszer "searchlight" jelzőket használ, mely a B&M szabvány jelzői lettek. Most ezeket a jelzőket számítógépes rendszer vezérli, North Billericából, Massachusettsben.

Brian Solomon felvétele [1]-ből.A többfogalmú jelzlők sebességjelzéseket adnak a nagy forgalmú fővonalakon. A jelzések jelentése a vasúttársaságtól függ, amelyiké a vonal. Általában a legmagasabb pozícióban lévő zöld a vonatra (és a vonalra) megengedett legnagyobb sebességgel való elhaladást engedélyezi a jelzőnél. Egyéb fogalmak kisebb sebességgel való haladást engedélyeznek.

Peter Josserand Rights of Trains c. szabálykönyvében, fentről lefelé a zöld-vörös-vörös jelzés a "clear" (szabad), mely az egyéb korlátozások által megengedett legnagyobb sebességű elhaladást engedélyezi. A vörös-zöld-vörös jelentése "medium clear", mely legfeljebb 40 mph-s sebességű közeledést enged meg a következő jelzőhöz. A vörös-vörös-zöld a "slow clear", legfeljebb 20 mph-val, általában keresztezésen vagy vágánycsatlakozáson át.

A jelzések gyakrolata nagymértékben függ a vasúttól és a korszaktól, amikor alkalmazták. Modellezésnél célszerű megszerezni az illető vasút jelzési utasítását (rulebook). Ez megadja a vasúttársaság által használt minden jlezést. Az utasítás olyan kereskedőktől vehető meg, akik vasúti menetrendeket és más vasúti relikviákat is árulnak. [2].
Források:

 

  • Brian Solomon: Railroad Signaling  [1]
  • Model Railroader magazin, 1998. március [2]
  •  [3]
  •  [4]
manhattani

2013. március 5.

Világvasutai > amerikai vasutak > biztosítóberendezések, Jelzők és jelzések