amerikai vasutak > A Milwaukee Bipolar mozdonya
Amint a fehér zászlók is jelzik, a két Bipolar mozdony különvonatot vontat. Emelkedőn húznak egy mérföldnyire nyugatra Loweth-től. Az E1-et és az E3-at kevesebb, mint egy éve helyezték a Milwaukee Coast Divisionjéről a hálózat keleti részére. A típusnak még körülbelül két éve van hátra a szolgálatban.

Sanford Goodrick felvétele [2]-ből.
A mozdony bemutatkozik

Az Egyesült Államok Montana államában a Milwaukee Road vasúttársaság Gold Creek állomása dombokkal övezett síkon fekszik. A félsivatagos területen az állomás körül és a dombokon kevés a fa és a bokor. A tágas síkon élénken jár a szél. Nincs sok ház a környéken, a vasútvonal a század elején lakatlan területre épült.

Az egyvágányos, faaljas, jó vasúti pálya mindkét irányban a távolba vész. Az állomás melletti, No. 8. jelű villamos alállomás halkan zúg. A villamos energia nagyfeszültségű, 100 kV-os légvezetéken érkezik ide, és letranszformálás után váltakozóáramú motorokra kerül. Azok egyenfeszültségű generátort hajtanak, és az így keltett 3 kV-os egyenfeszültséget kapcsolják a felsővezetékre a vontatás számára.

Történelmi helyen járunk, legalábbis az USA léptékében: itt kezdődött az 1852-es aranyláz, annak idején Montana államban itt találtak rá először a drága fémre (ennek emlékét őrzi az állomás neve is: Gold Creek arany vízmosást jelent). 

Innen kicsit keletebbre ütötték be 1909. május 9-én az utolsó sínszöget a Milwaukee Road  Pacific Coast vonalának talpfájába,  de a  közelben van  az az

emlékmű is, amely a Northern Pacific vasút hasonló, 1883-as sínszögbeütését örökíti meg (úgy látszik, az első transzkontinentális vonal ünnepélyes utolsó sínszög beütése Promontorynál hagyományt teremtett).

A ragyogó napsütésben és a tiszta levegőben jól látszik a távolban egy kicsi, de gyorsan növekvő sárga folt. Hamarosan mozdonnyá és vonattá formálódik, és látszik, hogy az Olympian Hiawatha az, a Milwaukee vasút legfontosabb expressze. Az amerikai vasút fordítókorongja, Chicago és a csendes-óceáni partvidék, Seattle és Tacoma között jár. A vonat élén két szokatlan formájú mozdony. A félhenger alakú első és hátsó részük között cipődoboz forma vezetőfülke: ezek a Bipolárok.

A vonat egyre közeledik, már a kerekek csattogása is hallatszik a hevederes sínillesztéseken. A Bipolar mozdony pedig sűrűn csattog: ahol nem szerették, ott a sok kereke miatt hívták Centipede-nek, százlábúnak is. Mozdonyzúgás nincs, a Bipolárok nagyon csendesen vontatnak. A föld enyhén remeg a száguldó nagy súlyok alatt. Aztán gyorsan elcsattognak a kocsik, hosszú még az expressz útja a Csendes-óceánig.


             A Milwaukee Road Gold Creek állomásán áthalad a társaság fő vonata, az Olympian Hiawatha, élén két Bipolar mozdony. A vonat mögött a No. 8. villamos alállomás látszik.
          Sanford Goodrick felvétele [2]-ből.


A vonat egyre kisebbedő folttá, aztán ponttá zsugorodik, majd az is eltűnik a távolban. Gold Creek állomáson ismét csak a szél és az alállomás zúgása hallatszik.

A mozdonyt alkotója, a General Electric nevezte el Bipolárnak, és a név rajta ragadt. 

Az elnevezés onnan ered, hogy a mozdony vontatómotorjainak csak két pólusa (állórészi tekercse) volt. Így hívták a mozdonyt ott is, ahol sosem láttak ilyet: a híre nagyobb területet járt be, mint maga a gép. Bár nem ez volt sem az első, sem az utolsó bipoláris vontatómotorú mozdony, ez volt a Bipolar egész Amerikában
A Milwaukee Road villamosítása

Teljes nevén a Chicago, Milwaukee, St. Paul & Pacific vasúttársaság pályája 1909-re épült ki az USA északnyugati csücskében lévő Washington állambeli, a Csendes-óceáni partvidéken fekvő Seattle-ig és Tacomáig.

Ez volt az utolsó transzkontinentális* vasút, amely kelet felől elért az óceánpartig. A nagy riválisok, a Great Northern és a Northern Pacific között a fennmaradásért keményebben kellett harcolnia és újszerű módszereket alkalmaznia. A hegyi szakaszok mindenhol komoly próba elé állították a gőzös vontatást. A Milwaukee vasút ezeken a szakaszokon nagy vonalhosszakon villamosított.

Kockázatos döntés volt a nyugati vonalkiterjesztés 647 vonal-mérföldjének a villamosítása. A világ leghosszabb, egy vonalon történt vasútvillamosításának tartják. Az első szegmense 1914 és ’16 között készült el, 439 mérföld hosszon, a montanai Harlowton és az idahoi Avery között. Ez magába foglalta az átkelést a Belt hegységen, mely a Sziklás hegység fő vonulata, és a Bitter Root hegységen is. A villamosítás olyan sikeres volt, hogy a Milwaukee újabb szakaszhoz fogott: Othello és a nyugati végpont, Tacoma között. Ez a vonal áthaladt a Saddle és a Cascade hegységen. Ez a 208 mérföldes szakasz 1920-tól lett villamos. A 23 millió dolláros költség gyorsan megtérült: a vasút már 1923-ban 1,3 millió dolláros üzemeltetési megtakarítást ért el, ami 1925-re 12,4 millió dollárra nőtt.


* Az amerikai vasúti nyelvben transzkontinentális társaságnak nevezik azt, amelyiknek hálózata a Csendes-óceán partjáig ér a Nagy Tavaktól, a Missouri folyótól vagy akár csak Salt Lake Citytől.

Az Egyesült Államok északnyugati részének villamos vasutai. Legfelső a Great Northern viszonylag rövid vonala a Cascade hegységben. Az ez alatti két szakasz a Chicago, Milwaukee, St. Paul & Pacific vonalának két villamosított szakasza,

Térkép [3]-ból.
A Milwaukee Road 3 kV-os, egyenfeszültségű, felsővezetékes rendszert épített ki. A villamos energiát nagyrészt vízerőművekkel termelték, és ezt a vonal mentén 100 kV-os távvezetékkel vitték az alállomásokig. Ott letranszformálták és forgó átalakítók egyenirányították, ez az egyenfeszültség került a felsővezetékre.

A képen a vasút EF-5-ös mozdonya tehervonatot vontat. Bal szélen a 100 kV-os nagyfeszültségű vezeték oszlopsora.

A vontatási egyenfeszültség és a villamos és mágneses zajt keltő egyenirányítók teljes hiánya lehetővé tette, hogy a felsővezeték oszlopsorán a távközlés és a távvezérlés légvezetékeit vezessék.

A nagyfeszültségű, váltakozóáramú távvezeték nem zavarta a távközlést, mert a nagyfeszültség áramhurka nem a földön (és a földpotenciálon lévő síneken) záródott.William C. Janssen felvétele [2]-ből.
A Milwaukee villamos mozdonyai                                          A Milwaukee Bipolar mozdonyai

A Milwaukee a villamosított szakaszain, a vonalakon és az állomásokon ötféle mozdonyt használt.

·      „GE Motors”, General Electric gyártmányú mozdonyok, ilyen látható az előző képen,

·      „Steeplecab switchers”, a jobb kilátás miatt lejtős első- és hátsórészű kis tolatómozdonyok,

·      „Westinghouse motors”, 2-C-1 + 1-C-2 tengelyelrendezésű mozdony,

·      „Little Joes”, a Szovjetunió számára legyártott de az embargó miatt le nem szállított mozdonyok, melyek több amerikai társasághoz kerültek, többek között a Milwaukee-hoz is,

Számunkra most a legérdekesebb, a „Bipolar” mozdonyok.
A rajz mutatja a bipoláris hajtási módot. Az armatúra a tengelyen, ettől jobbra és balra a két pólus, a forgóvázra szerelve.

Rajz [1]-ből.
Bár korábban is
készült bipoláris motorú mozdony, ez megszületésekor nagy technológiai lépést valósított meg. Röviden „a világ legerősebb villamos mozdonya”-ként emlegették. A mérete, teljesítménye és csendes futása nagy érdeklődést vonzott az I. Világháború utáni években, a csattogó- sziszegő-csühögő gőzösök idejében

Az EP-2 (electric, passenger, volt vonatfűtő olajkazánja) osztályba sorolták őket. Minden trakciós motorjának csak két pólusa (állórészi tekercse) volt, innen a név. Ezek a pólusok a tengelyeknél közvetlenül a mozdony főkeretre voltak szerelve. A motorok áttétel nélküliek voltak. Ahelyett, hogy nagy fordulatszámú motort alkalmaztak volna, mely fogaskerék áttétellel hajtja a kerékpárt, a kis fordulatszámú motor forgórésze közvetlenül a mozdony tengelyére volt szerelve. Ez tette a mozdonyt egyedivé és nagyon csendessé. Mivel a motorok 60 mph sebességnél csak 458-at fordultak percenként, elmaradt a gyorsan forgó motor sivítása és a fogaskerekes hajtás zaja.
A kép a kétpólusú vontatómotort mutatja. Az armatúra a tengelyen, a pólus tekercsek az armatúra körül a forgóvázkeretre lesznek szerelve.

General Electric felvétel, a Schenectady Museum Association Hall of Electrical Historyjának jóvoltából [1]-ből.

A Milwaukee 1917-ben rendelte a mozdonyokat, mikor döntés született a csendes-óceáni szakasz villamosításáról. A GE öt mozdonyt gyártott, az első 1919. decemberében érkezett. Jó tulajdonságai miatt hamar hírnévre tett szert, ami jóval túl is élte a mozdonyt. A Milwaukee vasút jelképévé vált, vele volt teljes az Olympian expressz, amit a társaság „The Best to the East”, a legjobb keletre szlogennel hirdetett. A mozdony reklámozta a GE-t és az amerikai fővonali villamosítást is.
A társaság reklámkiadványán az elegáns hölgyek és urak mögött a Bipolar mozdony.

Milwaukee kiadvány [2]-ből.
A GE azt remélte, hogy ez a mozdony a széleskörű fővonali villamosítás korszakának kezdetét jelenti, ahol leváltják a füstös, kényelmetlen, lassú gőzösöket, és a fő mozdonygyártó persze a GE lesz. A gyár mozdonybemutatóra hívta a sajtót és más vasutak vezetőit a pennsylvaniai Erie-ben lévő tesztpályájához, a Milwaukee a Cascade hegységen átvezető meredek és kanyargós pályán mutatta be a mozdonyt, ahol az könnyedén szárnyalta túl a gőzösök teljesítményét. A Bipolar mozdonyok 3200 Le folyamatos teljesítményre voltak képesek, indító vonóerejük 123 500 font (több mint 560 ezer N) volt. Tizennégy tengelyükből tizenkettő hajtott volt, és a mozdonyok egyenként 205 ezer dollárba kerültek. Ennyi pénzért akkor több nagy gőzöst is lehetett kapni.

A Bipolart a GE tervezte és szerelte össze Erie-i telephelyén. A futómű és a mozdonyszekrény az American Locomotive Company gyártmánya volt. A kész mozdony 76 láb (22,8 m) hosszú és 10 láb (3 m) széles volt. Legmagasabb pontja a vonatfűtő kazán kéménye volt, több mint 5,1 m-re a sínkoronától.

A legszélső tengelyek távolsága 67 láb, ez flexibilis tengelytáv volt. A merev tengelytávolság 13 láb 9 hüvelyk volt. Tengelyelrendezése 1B+D+D+B1. A futókerekek átmérője 36 hüvelyk, a hajtott kerekeké 44. A kerekek öntött magon acél abroncsosak voltak.
 
A Bipolar mozdony főkerete a hajtott forgóvázak főkerete volt. A mozdonyszekrény alatt ezek a főkeret-egységek rúddal voltak összekötve egymással (félállandó összekapcsolás). A vonó- vagy tolóerőt a forgóváz keretek viselték, a mozdonyszekrény pedig ezeken a kereteken feküdt. Ennek a kialakításnak az elsődleges oka az volt, hogy így a viszonylag hosszú mozdony jól futott a kanyargós pályán. A rúddal összekötött egységek erős láncot képeztek. A lánc elemek, a forgóváz egységek vezették egymást a pályaívben. Az összekötő rudak természetesen a vég középponti kapcsolók magasságában voltakA mozdony festési mintái


A Bipolar mozdony tengely-, vontatómotor- és keret-elrendezése
             Rajz [1]-ből

A mozdonyszekrény három részből állt. A középső szögletes rész tartalmazta a vonatfűtés számára a függőleges, tűzcsöves kazánt, a 3600 gallonos víz- és a 750 gallonos fűtőolaj-tartályt. A középső rész nem az alatta lévő forgóvázakon feküdt, hanem a két vég-elem tartotta. A vég-elemek kis eltéréssel azonosak voltak, hosszú, kerekített tetővel. Belül az elemek közepén a teljes hosszukon végigfutó járda, két szélén pedig villamos szerelvények, mint kontaktorok, a vezérlés és a mozdonyvilágítás áramkörei. A mozdony A-végében 40 Le-s motor-generátor egység volt, mely 3000 V-os motor hajtotta 80 V-os generátorból állt. Ez adott villanyt a vonat világítása és a mozdony kisfeszültségű berendezései számára. A Bipolar mozdonynak egy légsűrítője volt (akkoriban Amerikában a gőzösök füstszekrénye előtt néha fürtökben lógtak a légsűrítők). Ez a B végen volt, kívül, egy fém dobozban elhelyezve.

A félhenger tetejű vég egységek az alattuk lévő forgóvázkereten nyugodtak, de görgők közbeiktatásával. A vég egységek a forgóvázak visszatérítőiként is szolgáltak. Mikor a vonat ívben futott és a forgóvázkeret elfordult, kismértékben megemelte a fölötte lévő vég-egységet. Mikor a forgóváz kihaladt az ívből, a vég-egység függőleges irányú súlyereje egyenesbe állította a forgóvázatA Bipolar íves tetejű B vég-egysége. Bár a GE ide tervezte, de a villamos szerelvények miatt túl meleg volt, hogy itt helyezzék el a légsűrítőt, és főleg a sűrített levegőt hűtő csőkígyót. Mindkettő a szekrényen kívülre került.

[1]-ből.


A Bipolar kabinján két áramszedő volt. Mivel közel voltak egymáshoz, utasítás szerint a vonalon a menetirány szerinti hátsót kellett használni, hogy ha törne, ne rongálja meg a másikat. Ha a jeges-deres fesővezeték miatt az áramszedő ívet húzott, mindkettőt fel lehetett engedni. Az áramszedőt sűrített levegő emelte fel. Ha mindkettő lenn volt és a mozdonyban nem volt elegendő légnyomás valamelyiket felemelni, az akkumulátorról működő segéd-légsűrítő termelt annyi levegőt, hogy az áramszedő felmenjen.

A Bipolar trakciós motorjai 1000V-ról működtek. Egy mozdonyon 12 motor volt, egyenként 266 Le-sök. A motorok felvett árama a kifejtett vonóerőtől függött. Ha 118 000 font indító vonóerőre volt szükség, a mozdony 6000A áramot vett fel. Normál erőkifejtés, 42 000 font mellett a felvett áram 888A volt. A legnagyobb segességi fokozatban a 3000V felsővezetéki feszültség négy darab, egyenként 3 1000V-os motorból álló csoportra került. A legkisebb állandó sebességű fokozatban minden motor sorba volt kötve, így egy motorra 250V jutott.

A gyártó General Electric szerint a Bipolar mozdony megengedett legnagyobb sebessége 90 mph volt. Ezt gépmenetben tudhatta is. A vontatási jelleggörbék 65 mph legnagyobb sebességet mutattak, a Milwaukee pedig 60 mph-ra korlátozta a mozdony legnagyobb megengedett sebességét.

Regeneratív fékezési módban tíz motor termelt visszatáplált áramot, kettő motor eközben vezérlő áramot termelt. A Bipolar mozdony nagyobb sebességű regeneratív fékezési módja 30 és 22 mph tartományban volt, a kisebb sebességű regeneratív fékezés pedig 15 és 11 mph között.

A Bipolárt úgy tervezték, hogy egymaga vontasson egy Milwaukee vonatot, ezért eredetileg többes vezérlés nélkül tervezték. Ha a vonat nehezebb volt, az előfogat mozdonynak is saját személyzete volt. Az 1953-as nagy átépítésnél a mozdony többes vezérlési rendszert kapott.


Ellenvontatás, a „tug-of-war”. A 10253-as pályaszámú Bipolar két, egy 2-8-0-s és egy 2-6-6-2-es mozdonnyal is elbírt. A helyszín valószínűleg a Hull Creek híd a Snoqulmie hágón.

General Electric felvétele [1]-ből.


A Bipolar mozdonyok a vontatásban jól teljesítettek. 2-3 kocsival hosszabb vonatokat vittek, mint az akkor új 4-8-4, „Northern” mozdonyok. A Westinghouse gyártmányú villamos mozdonyokat pedig hatásfokban múlták fölül.

A próbák során kevés hiba találtatott a Bipolárokon és kevés módosítást kellett tenni rajtuk. Három jól látható módosítás mindjárt az üzem elején megtörtént. 1921-ben mindkét vég kapott homoktartályt. Korábban az egy tartályból a másik mozdonyvéghez vezető csőnek túl kis esése volt, gyakran eldugult. A légsűrítőt és a levegőhűtő kígyót a szekrényen kívülre helyezték és mindkét íves tetőre hűtőkéményt tettek. Ezek nélkül olyan magasra emelkedett a hőmérséklet a szekrényekben, hogy az a vezetékek szigetelését veszélyeztette.

Az 1920-as évek vége felé a szekrénynek a kazán felé eső ablakát elvakolták. Ennek oka ismeretlen.

Bár a Bipolar mozdonynak két vezetőállása volt, főként az A-állásból vezették. Ennek oka, hogy ott volt kilowattóra mérő. Ha a mozdonyvezető a B-állást használta, a „fűtőnek” (több vasúttársaságnál jogi okokból villamos mozdonyon is így hívták a második személyt) rendszeresen át kellett mennie az A vezetőállásra és leolvasni a mérőt. A villamos vonal végpontjain, Othellóban és Tacomában a mozdonyokat rendszerint megfordították, így általában az A-végről vezették.

A Bipolar mozdonyok 1919 és 1957 között dolgoztak a Csendes-óceán parti Tacoma és Seattle, és a 217 mérföldre keletre lévő Othello között. A mozdony fő feladata a menetrend szerinti személyszállító vonatok vontatása volt, ritkán vitt sí kiránduló- vonatokat, még ritkábban selyemhernyó szállítmányt.
A selyemhernyó-vonat


Az ilyen vonat menete a legfontosabbak közé tartozott Amerikában a húszas években. A begubózott selyemhernyók eljutási ideje nagyon kritikus volt, és a szállítók szerették a Milwaukee vonalát Chicagóba a villamos szakaszai nyújtotta nagyobb sebesség miatt.

A Milwaukee dokkjai a Tide Flats rendező-pályaudvara mellett voltak, ez kedvelt berakodási helyszíne volt. Itt a hernyókon kívül az északnyugati országrész mezőgazdasági terményeit is berakodták, hogy keletre szállítsák.

Selyemhernyó-szállítmány berakodása  
Tide Flats-nél


Rakott hernyós vonat. A 15 kocsi rakományának értéke 4,8 millió dollár volt, csillagászati nagyságú szám akkoriban.

State Historical Society képe [4]-ből.


A hernyószállítmány fűtött kocsikban, a személyszállító vonatoknál nagyobb sebességgel haladt. Ez bizto- sította, hogy élve jutnak a keleti óceánpart textil- gyáraiba, és hogy nem kezdik el enni a selyemgubót, ami rontotta volna a szál minőségét.A Bipolárok jól megállták a helyüket a Milwaukee meredek vonalán. King Clover, nyugdíjas mozdonyvezető mondta: „A Bipolárokat a Cascade és a Saddle hegységek vonalára tervezték. Jó hegyi mozdonyok voltak, 60, de akár 65 mérföldes sebességgel is vontattak. A Coast Division-ön kevés szakasz volt, ahol ennél gyorsabban lehetett volna haladni. A Bipolar ideális mozdony volt, mikor olyan pályán futott, amilyenre tervezték.”

Kevés panasz hangzott el a mozdonyokat illetően. Egyik ilyen volt, hogy a „fűtőnek” (bár itt tényleg fűtőként működött) kemény munkát jelentett a kazán kezelése, ha a vonatban több mint kilenc kocsi volt.   A mozdonyt ennyire tervezték,  nagyon kellett tudni kezelni a kazánt, hogy tizennégy kocsit fűtsön, ennyi pedig néha volt a vonatokban, főleg a II. Világháború alatt.

Az utasok keveset tudtak az ilyen gondokról, de a pálya mellett lakók tudtak a harang problémáról. A Bipolar gyakran harangozott, induláskor, útátjáróban, de volt, hogy egész úton folyamatosan szólt a harang. A működtető légszelep könnyen beszorult, és a személyzet nem szívesen ment föl a vég-egység íves hátára, a nagyfeszültségű felsővezeték alatt.

A Milwaukee kiállította a Bipolar mozdonyt az 1949-es chicagói Railroad Fairen, az alkalomra újszerű festést kapott és a sűrített levegő hűtő kígyót lefedték

1952-re a Bipolárok mögött több mint 30 év szolgálat volt. Műszakilag már elavultak, és a háború alatti elégtelen karbantartás miatt nem voltak jó állapotban. Állapotuk alapján mehettek volna a mozdonybontóba, de a Milwaukee, többek között pénzszűke miatt is, nem rendelt elég új villamos mozdonyt. Ezért Laurence Wylie, az Electrification Department főnöke úgy határozott, felújítják a Bipolárokat.

Tervezett még egy sönt fokozatot a nagyobb sebességért, javított a motorszellőzésen a nagyobb teljesítményért és gördülőcsapágyakat alkalmazott a nagyobb üzem- biztonságért. A mozdonyokba többes vezérlést építettek az előfogatoláshoz, és nagyobb kazánt a hosszabb vonatokhoz.

Elsőként az E5-ös mozdony kapta meg a változtatásokat a Tacoma műhelyben. Műszakilag siker lett, csak az ár volt magasabb, mint korábban tervezték, az átalakítás 35.000 és 40.000 dollár közötti összegbe került mozdonyonként. Az igazgatóság engedélyezte a folytatást, de alacsonyabb árat kért.

Rábeszélték Wylie-t, hogy a munkát a vasúttársaság Milwaukee-i járműjavítójában végezzék, Wisconsin államban. Jól felszerelt üzem volt, gőzmozdonyokat, személy- és teherkocsikat is készítettek. Sajnos nagyfeszültségű szerelési tapasztalatuk nem volt, nem végeztek jó munkát.

Az első, Milwaukee-ban felújított mozdony fekve maradt a hazafelé úton, segélymozdonnyal érkezett meg. A Tacoma műhely megpróbálta kijavítani a hibákat, de a mozdonyok nem váltak megbízhatókká.   Az optimista Electrification Department bízott 

a javíthatóságukban, de az aggodalmaskodó forgalmisták gyakran két mozdonyt rendeltek a vonatra, amelyikre egy is elég lett volna, hogy ha az egyik fekve marad, a vonat mégis pontos maradhasson. 1954 és ’57 között a Bipolárok egyre kevesebbet dolgoztak, a megbízhatóbb dízelek vették át a munkájukat. Az 1957-es év közepén a Bipolárokat a Milwaukee keletibb villamosított szakaszára küldték. Ott nem örültek nekik, Az ottani Little Joe és Westinghouse Motor mozdonyok megbízhatóan vitték a vonataikat 80 mph-t meghaladó sebességgel. A Bipolárok megpróbálták a GE által igért 90 mph sebességet, de a mozdonyok rosszul futottak, és a gépezet is erősen használódott. Végül a sebességüket visszavették 60 mph-ra. Ez sem tartott sokáig. Az állandó problémák miatt 1958-tól kezdve sorban vonták ki őket a forgalomból. 1960-ra már mind állt.

Clover, a nyugdíjas mozdonyvezető mintegy búcsúztatóként mondta: „Amit meg kell gondolni, hogy a Bipolárok egyfolytában a Coast Divisionön (a nyugatabbi villamos szakaszon) dolgoztak és szerettük őket. A Rocky Mountain Divisionőn nagyon utálták a Bipolárokat. A vasút azt mondta nekik: mennetek kell ezekkel a mozdonyokkal, de volt mozdonyvezető, aki mindent megtett, hogy elkerülje őket”.

Miután a Bipolárokat kivonták a forgalomból, Deer Lodge-ban vártak a végükre. 1962-ben az E1, E3, E4 és E5 mozdonyokat Seattle-be vontatták és szétvágták. Az E2-t a St. Louis Museum of Transportnak adományozták.

Bár a Bipolárok 43 évesek voltak, mikor kivonták őket a forgalomból, egy Bipolárt két modern dízel tudott csak helyettesíteni. De még kettő sem érte el azt a gyorsulást, amire a villamos mozdony a vonattal képes volt.


Források:

 

  • Noel T. Holley: The Milwaukee Electrics [1]
  • Bill Marvel: Under Milwaukee Wires [2]
  • William D. Middleton, George M. Smerk, ROberta L. Diehl (szerk.): Encyclopedia of North American Railroads [3]
  • RIchard Steinheimer: The Electric Way Across the Mountains [4]
            manhattani

2012. július 27.