Dízelmozdony új szerepben
A tíz hónapos átalakítási munka kezdete: a 9013-as megérkezik a Relco Albia járműjavítóba. Először kirámolják a belsejét.Hőszigetelés a kemény montanai telek ellen, a tetőventilátorok nyílását fényáteresztő kupolával borítják, nagynyomású vízsugárral távolítják el a több évtizedes szennyeződést és a régi festést a mozdonyszekrényről, aztán több órányi homokfújás, karosszériamunka és újra homokfújás következik.

Az EMD eredeti festési mintáját az elmúlt negyven évben nem használták, de most eszerint festik le a mozdonyszekrényt a DuPont Imron festékével, a szín neve: "Big Sky Blue". A Great Northern használta ezt a színt.

Végül a festők "kicsomagolják" a mozdonyt.


Előkerül a hegyi kecske is, a Great Northern jelképállata, és a mozdony teljes pompájában várja az indulást az albiai műhelyből a montanai Essexbe.A mozdony a V-CHCTA-1-23A jelű vonatba sorozva megy végleges helyére. Az csak véletlen, hogy épp a vontató mozdonyok mögé sorozták.
A több mint 100 tonnás mozdonyszekrényt Caterpillar daruk emelik rá a kiépített vágányra, 2009. szeptember 11-én.És megnyithatja kapuját a vendégek előtt a luxus-szállodai apartman. A valósághűen helyreállított vezetőállás mögött jól felszerelt konyha és ötcsillagos lakosztály van. (Amerikában szokás, hogy lakosztályhoz teljesen felszerelt konyha tartozik, ahol a napi takarítás során a saját edényeid mossák el, nem keverik másokéval.)A hálószoba sem kevésbé luxuriőz. A piros-fehér-zöld csíkokon ne fantáziáljunk sokat, főleg hogy alul zöld-fehér-piros a sorrend. Az egészet Hudson Bay takarónak hívják. Ha pedig a szép napsütésben a kedves vendégnek kinézni támad kedve, ablakot nyit a mozdony oldalán.


 Így lesz egy régi mozdonyból vasútmániások luxus-lakosztálya.

A TRAINS Locomotive 2010 különszáma nyomán.
Tom Lambrecht felvételei.

                                                                                                                                                                        manhattani

                                                                                                                                                                  2010. szeptember 24.