Amerikai vasúti járműgyárak


Az EMD rövid, képes története

2. A Geep-ektől a jelenig1950: Dízelek Kanada számára.
A GM dízelmozdony részlege (GM Diesel Division, GMD) telepet nyitott Kanadában, az Ontario állambeli Londonban, főleg a kanadai piac ellátására.

1951: Mérföldkő
Az EMD legyártotta a 10 000. mozdonyát: a Wabash E8 1009-est. Ez a 2250 Le-s mozdony gyakorlatilag véget vetett a gőzvontatásnak a fontosabb személyvonatok élén.

1952: Special Duty
Az SD7 bemutató útra indult az Egyesült Államokban (ez az FT-nél is bevált). Ez indította a 6 vontatómotoros SD sorozatot, mely népszerű lett a 60-as években.


1953
: A Chicago melletti telep ontja magából a Geep és az F mozdonyokat, itt a mozdonyszekrények készülnek.
EMD felvétel.

La Grange-et "A dízelmozdony otthoná"-nak nevezték. A vasutak nagy pénzeket fektettek a dízelesítésbe, és az EMD-é volt a piac több mint 75%-a.
1955: Az utolsó dominó
Norfolk & Western, az utolsó nagy gőzös-bástya is elesett. Az utolsó gőzösét 1953-ban építette, két évvel később pedig rendelt négy GP9-est. Öt éven belül a N&W teljesen dízeles lett, mozdonyállományának 2/3-a EMD.
N&W felvétel.1956: Újabb próbálkozás a könnyű motorvonattal.
Az EMD megpróbálta megismételi a Pioneer Zephyr sikerét, és elkészített egy könnyű vonatot, az Aerotrain-t. Jet korszakbeli stílus, a kocsik GM busz szekrényesek voltak. Összesen 3 mozdony és 2 szerelvény készült.
1958-59: Turbófeltöltés.
A UP hatására az EMD bevezette a mozdonyain a turbófeltöltést. Ez 33 vagy akár több %-kal növelte meg a mozdony teljesítményét. Az EMD sokáig ellenálllt a turbófeltöltő alkalmazásának, aztán a UP alkalmazta EMD mozdonyon, és rávette az EMD-t, hogy gyárilag építsen be ilyet. Először az SD24-en és a GP20-on (kép) alkalmazták.
J. David Ingles felvétele.
1961: Megindul a teljesítményháború
Az első generációs dízelek helyettesítésére mindhárom nagy mozdonygyár, az EMD, az Alco és az új jövevény, a GE minél nagyobb teljesítményű mozdonyokat gyártott. Az EMD egyik lépése a 2250 Le-s GP30 volt, ami különleges tetőkiképzése miatt népszerű volt a vasútbarátok között.
EMD felvétel.

1962: Újabb mérföldkő.
Az EMD megépíti a 25 000. mozdonyát, a Louisville & Nashville 1014-es, GP30-ast.

1964: Búcsú a bulldog-nose-tól.
A UP számára készült 914-es E9A-val véget ért a gyártásuk. Több, mint 5600 ilyen formájú egység készült. Győzött a funkcionalitás az áramvonalas forma fölött.
1963: Új formai elem az EMD mozdonyoknál.
A lecsapott szélű "Spartan-cab" először a 2500 Le-s GP35-ösön jelent meg. A következő harminc évben több mint 14 000 alacsony orrú, Spartan vezetőfülkés mozdony készült.
EMD felvétel.1964-65: A fekete sereg.
10 kísérleti egység, mind fekete indult országos útra, tesztelendő az új, 645-ös főmotort és az AC-DC alternátor-egyenirányító energiaátvivő rendszert (korábban a tisztán egyenfeszültségű rendszer volt használatban).
EMD felvétel.

1966: Az EMD útjára indította a 645-motoros mozdonycsaládot.
Az SW1500 állomási tolató és a GP38, GP40, SD40, a 20 hengeres, 3600 Le-s SD45 e család tagjai. A második generáció támad és győz.

1967: Lesimított áramvonal
A Santa Fe az akkor még járó elegáns és híres expresszeihez (Santa Fe expresszvonatok) valami szebb mozdonyt akart, mint egy egyszerű hood egység. A végig burkolt FP45 az E-kre és az F-ekre hasonlított, és védelmet jelentett a mozdonyszemélyzet számára a pályán hibajavítás közben, ezért főleg a havas, hideg Kanadában lett népszerű. Ugyanezért tehervonatok élén is alkalmazták, F45 típusjelzéssel.
J. David Ingles felvétele.

1969: A Centennial.
A transzkontinentális sínpálya elkészültét jelképező arany sínszög beütésének 100. évfordulójára a UP megvette a minden (eddigi) idők legnagyobb EMD mozdonyát, a nyolc tengelyes, 6600 LE-s, ikermotoros
, 98 láb hosszú DDA40X-et. Ez volt Észak-Amerika első széles orrú hood szekrényes mozdonya.

1972: Folyamatos javulás
A népszerű 1966-os sorozat folyamatos gyártmányfejlesztésen esett át, ezek egyike volt a moduláris, dugaszolható (tehát helyszíni cserével könnyen javítható) elektronikus és elektromechanikus vezérlő rendszer. Ahogy 1970-ben az Alco kiszállt a versenyből, csak két nagy gyártó maradt: az EMD és a GE. A Dash-2 gyártmánycsalád lehetővé tette az EMD számára, hogy továbbra is uralja a piacot.

EMD gyári rajz.1976-76: Juice Jacks (az amerikaiak a feszültséget a drótban dzsúsznak hívják)
Az első energiaválság az USÁ-ban a vasutakat a villamos vontatás felé tolta (emlékezhetünk, a GG1-eseket úgy váltották ki, hogy volt, ahol dízellel vontattak felsővezeték alatt).

Az EMD és a svéd ASEA próbákba kezdett a Penn Central vonalain. Az energiaválság elmúlt, a Conrail nem pártolta a villamos vontatást, a GM6C és a GM10B árva lett.
J. W. Swanberg felvétele.


1976:
Mozdonyok az Amtraknek

Az SDP40F nem tökéletes működése után az Amtrak megkapta az első F40PH, négy vontatómo- toros cowl egységeit. Ez felváltotta az E egységeket az intercity vonatok élén, de sok bejáró vonatos társaság is használta, valamint a kanadai VIA.

Howard S. Patrick felvétele.
1980: Újabb Juice Jack, a személyvonati

Az ASEA terveken alapuló AEM7-es váltotta le végleg a GG1-eket a korridor személyvonatai éléről. Az 51 láb hosszú, 7000 Le-s B-B mozdony vontatta többek között a 125 mph sebességű Metrolinert, a kontinens leggyorsabb vonatát, de jó volt bejáró- vonatok vontatására is.

Geoff Stunkard felvétele1993: Három korszak vége
A Winnebago-fülkés EMD F40PHM-2 mozdonyok le- szállításával a chicagói bejáró vasúttársaság, a Metra számára egyszerre három korszak ért véget: az F40 mozdonycsalád gyártása a 471-es eladott darabszámmal, a chicagói Burlington Northern bejáróvonatai éléről végleg eltűntek az E-egységek, és befejeződött a mozdony összeszerelés La Grange-ben.
Mike Danneman felvétele

1986: A legnagyobb számban gyártott mozdony
A National of Mexico számára leszállított SD40-2 lett a legutolsó az 5752 leszállított SD40-családból. Ez volt a GM legsikeresebb modellcsaládja.

1988: A vasúttársaságok összeolvadása miatt kevesebb, nagyobb teljesítményű, megbízható mozdonyokra lett szükség, és a GE nagyon megerősödött az amerikai piacon. A rendelések visszaesése miatt az EMD be- jelentette, hogy a mozdonygyártást a kisebb kanadai telep- helyére viszi. A motor-, a kisebb alkatrészek gyártása és az adminisztráció La Grange-ben maradt.

1994: Új vontatási technológia: a váltakozóáramú vontatómotorok

Az EMD a Siemens-szel együtt nyitotta meg a váltakozóáramú (AC) korszakot az amerikai vontatásban, mikor a 4000 Le-s SD70MAC szolgálatba lépett a Burlington Northernnél. Az első ilyen gyártású mozdony a masszív, erős AC motorokkal és több más újítással, mint a beállló tengelyű forgóváz, a fejlett elektronikus vezérlési és diagnosztikai rendszer és a nagyon csöndes Whisper- (suttogó-) Cab nagyon népszerűvé tették a mozdonyt a társaságoknál.

Mike Danneman fénykép.


1994: Az SD90MAC, a "Big Mac".

6000 Le-s, minden addigi technikai újdonsággal, és a négyütemű H-motorral. Első körben csak a UP rendelt belőle. Az EMD-nek gondjai voltak a H-motorral (a GE nem fejlesztett, Deutz-licencet vett, de úgy sem ment minden simán), az első ilyen mozdonyok 4700 Le-s hagyományos motorral jöttek ki. Aztán kiderült, hogy a 6000 Le. túl nagy teljesítmény az amerikai vasútnak, mára már vágtak szét Big Mac-et. A GE is kivette a 6000 Le-s mozdonyt a termékválasztékáról.  

A 6000 Le az orosz vasutakra is túl sok, a GE sem kínálja oda. Egyedül Kína készül venni, később összeszerelni ilyen teljesítményű mozdonyokat. Ebből a gyártásból mindkét mai nagy mozdonygyár részesül, ez segíti fenntartani az EMD-t, amire az amerikai vasútnak nagy szüksége van.

Sean Graham-White felvétele Hans Halberstadt: Modern Diesel Locomotives c. könyvből
                                                                                                                                                       manhattani

                                                                                                                                                 2009. december 26.

Irodalom: 

   
    Louis A. Marre:         Diesel Locomotives: The First 50 Years. 
    Harry Stegmaier:      Baltimore & Ohio Passenger Service, 1945 - 1971 - Volume 2
   
Hans Halberstadt:     Modern Diesel Locomotives
    TRAINS magazinok