Francia vasutak > A Le Mans-i fűtőházA Le Mans-i fűtőház mozdonyaiKevés elvetemült vasútbarát van, akinek Le Mans-ról nem az autóverseny, hanem a nagy vasúti csomópont és vontatási telep jut eszébe. Pedig ott van, nem csak az az érdektelen autóversenypálya az unalmas futamaival. Minket természtesen az előbbi sokkal jobban érdekel.A franciaországi Le Mans autóversenypályáját Audik, Renault-k, Porschék és egyéb márkák hengereinek a hangja tölti be, de valaha nem messze ettől hengerek sokkal szebb hangja szólt, mikor egy induló gőzös kiütésének a hangja töltötte be a teret.


A Le Mans-i fűtőházban talán a világ egyik legfigyelemre- méltóbb gőzösállománya gyűlt össze, és járta az országrész vpnalait, utasok százezreit és tonnák millióit vontatva.
A Le Mans-i fűtőház különlegessége volt, hogy sok, nagyon eltérő stílusú mozdony gyűlt itt össze. A francia stílust André Chapelon, a zseniális mozdonykonstruktőr tervezte kifinomult mozdonyok képviselték, de volt itt sok, a briteknél szokásos három hengeres mozdony, és különösen a II. Világháború után kéthengeres, brutális erejű amerikai gyártmányú gép is.

A vasútbarátoknak érdekesebb volt a Le Mans-i állomás, mint az autóversenypálya célegyenesének a látványa.A Le Mans-i fűtőház képe, az egyik körfűtőházzal, háttérben az óriási széntároló toronnyal. A gőz és füst mögött egy nagy víztorony is sejlik. Ez a vontatási telep a francia nemzeti vasút, az SNCF egyik legfontosabb intézménye.
Victor Hand felvétele [1]-ből


A 241P, négyhengeres mozdonyt André Chapelon tervezte. 1947 és 49 között 35 épült belőlük. A képen a 14-es számú indul Le Mans-ból Brestbe.
Victor Hand felvétele [1]-bőlLe Mans-ban éjjel-nappali gőzös üzem volt, itt épp egy 141P-t szolgálnak ki.
Victor Hand felvétele [1]-ből
Egy 141P Le Mans-ból indul a Les Sables expresszel.
Victor Hand felvétele [1]-ből

A II. Világháború végére a francia vontatóállomány 4/5-öde megsemmisült, súlyosan sérült lett vagy elhurcolták. A francia nemzeti vasútnak gyors mozdonyinfúzióra volt szüksége. Ezt USA-beli és kanadai mozdonygyárak a Marshall-segély keretében teljesítették. Két év alatt 1.340 darab 2-8-2-es tengelyelrendezésű mozdonyt gyártott a három fő amerikai és a két kanadai mozdonygyár .

Bár a franciák a világ legjobb mozdonytervezői között vannak, de akkor gyors segítségre volt szükség. A gyártók közepes hajtott kerék átmérőjű tervet választottak. A koncepció bevált, a mozdonyok kiválóan helytálltak nehéz tehervonatok és expresszek vontatásában is. 1951-re ezek a mozdonyok a francia mozdonyállomány 15%-át képviselték, mégis az összes mozdonykilométer 30%-át és a tehervonati vontatás 45%-át teljesítették, emellett személyvonatokat is vittek. 1971-ben véget ért a gőzös üzem Franciaországban, ekkor a megmaradt kb. 500 fővonali gőzösből 400 körül ez az amerikai és kanadai gyártmányú mozdony volt.
Baldwin gyári fotó [2]-ből


A villamos mozdony amelyik eddig hozta, lejárt a vonatról, a Baldwin gyártású Mikado pedig indulásra vár a Paris-Quimper expresszel.

Victor Hand felvétele [1]-bőlForrások:

 

  • Victor Hand & Harold Edmonson: TRAINS in Action around the World  [1]
  • Ron Ziel: American Locomotives in Historic Photographs, 1858-1949 [2]
  • George H. Drury (Compiled): Guide to North American Steam Locomtives [3]
manhattani

2013. április 4.
Világvasutai > francia vasutak > A Le Mans-i fűtőház