Amerikában engedélyezik a drónok használatát a vasúti pálya és egyéb infrastruktúra felügyeletére

A BNSF megkapta a Federal Aviation Administration (FAA, szövetségi légügyi hivatal) engedélyét, hogy használhassa a drónokat az infrastruktúra és a forgalom rendes felügyeletének a kiegészítésére.  (Eddig az FAA tiltotta drónok, vagyis a kis, ember nélküli repülő rendszerek kereskedelmi felhasználását.)  A BNSF az első vasúttársaság, mely március 12-étől használhatja a drónokat.

A vasúttársaság azt reméli, hogy drónokkal hatékonyabbá és pontosabbá teheti a pálya, a hidak, a jelzőrendszer és a vonatok ellenőrzését. Három különböző drónt használó vizsgáló programba kezd. A drónoknak nappal, nyugodt levegőben, és 400 láb (kb. 1201 m) föld feletti magasságban az irányító látókörében kell repülnie. 

A BNSF drón irányítóknak PPL-lel (private pilot licence, alapfokú pilótavizsgával) kell rendelkeznie, de ezt a követelményt a BNSF meg akarja szüntetni.

A BNSF mellett a UP is folyamodott az FAA-hoz hasonló engedélyért, az a siklások, és az akkor gyakori veszélyes anyagok kijutásának az ellenőrzésére.

Az FAA, érzékelve más társaságok ilyen igényét is, egyszerűsítette az engedélyezési folyamatot, és készül a 200 láb (kb. 60 m) alatti repülés engedélyezését automatikussá tenni, de a drónok nem repülhetnek lakott terület fölött és repülőterek közelében.

Bill Stephens cikkének kivonata a TRAINS 2015 júniusi számából



A Radwin szereli a Wi-Fi-t a moszkvai metróban

A Mahvan, New Jersey székhelyű Radwin cég a FiberMotion rendszert telepíti a moszkvai metró-hálózatban. A cég azt mondja, hogy ez a telepítés a legnagyobb a világon, mely naponta 9 millió utast lát el nagy, 9 Mbit/s sebességű internettel, napi 40 Tbit letöltéssel, a MaximaTelecom szolgáltatón keresztül. További infók a www.radwin.com honlapon találhatók.

A TRAINS 2015 júniusi számából



Kompozit keresztaljak az amerikai alagútban

Az Axion, a Zanesville, Ohio székhelyű cég 1,7 millió USD értékű rendelést kapott kompozit vasúti keresztaljak számára az Exotrax alagútba. Az aljakat a Texas-i Wacoban gyártják és 2015 tavaszától szállítják. A kompozit aljak a régi fa aljakat váltják ki. További infók a www.axionintl.com honlapon.

A TRAINS 2015 júniusi számából



Rendezőpályaudvar irányító számítógépes rendszer

A RailComm, a New York állambeli Fairport székhelyű cég szerződést írt alá Domain Operations Controller nevű teherpályaudvari vezérlő rendszer szállítására egy Class I (a legnagyobbak egyike) vasúttársaság számára Mississippi államban. (A domain angolul többek között csomópontot jelent, és nem csak digitális hálózati csomópontot.)

A rendszer lehetővé teszi vonatok irányítását, vagy akár egy kitérő állítását távoli pontról. A cég szállít időjárásálló és zárt vezérlő táblát, mely szabadtéri munkaállomásként működik.
További infók a www.railcomm.com honlapon.

A TRAINS 2015 júniusi számából