.


Mr. K a városba érkezik

A 99-es számú vonat második szekciója 1959 szeptember 20-án talán a legkülönösebb vonat volt, amely valaha is járt a Southern Pacific-nél, de talán az egész világon is. A fényes expressz a SP (Espee) Bayshore teherpályaudvarára érkezett, San Franciscótól délre.

Azt gondolhattuk volna, hogy egy amerikai elnök-, vagy legalább egy kaliforniai kormányzójelölt száll le a fluxusvonatról, integet a tömegnek, amely üdvözli. De itt nem volt tömeg, sőt, aki véletlenül arra járt volna, erősen eltanácsolják.

Várta viszont a vonatot egy méretes rendőrautó, fegyveres rendőrök, sőt a Secret Service tagjai is, (egy egyenruhás szigorúan néz a fényképezőre).

A vonat végén nincs nyitott peronos observation kocsi, sőt a szállított célszemély nagyon is elbújt a vonatban, és a kisérői kérték, hogy szinte titokban érkezzen meg a városba.
Ő a legutolsó személy, akire gondolhatnánk, hogy kilép egy amerikai Daylight kocsiból (Daylight a SP híres expresszvonata volt). Ő az, akit az utazása alatt Mr. K fedőnéven neveztek, és szinte titokban érkezett Kaliforniába.

Bizonyára tartott a világban élő sok orosz és más nemzetiségű emigránstól, de talán a sztálinista merénylőktől is, mert otthon, bár titkos beszédben, de amely terjedt nyugaton, erősen kikezdte az előző nagy vezető emlékét.

Igen, ő Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának akkori főtitkára, kaliforniai látogatáson.

(Sokáig gondolkodtam hogy miért hívták Hruscsovot Mr. K-nak, aztán rájöttem, hogy a neve átírása Amerikában Krushchev volt, innen a Mr. K.)

Van a lábán cipő, úgy látszik, nem vitatkozott senkivel a vonaton.
(A dőlt betűvel írottak saját megjegyzéseim.)

D. P. M. cikke nyomán a TRAINS-ből.