Jászapáti vasútállomás
 

2017. március 16.                                                         Az írásban szereplő fényképek saját felvételeim, engedély nélkül csak saját nézegetés célra szabad letölteni!Nagymamám háza Jászapátin úgy fél óra gyaloglásra esett a vasútállomástól. Amikor indultunk a vonathoz, a csendes faluban gyakran odahallatszott a kis gőzösök (275 vagy 375) sípolása, ahogy kiálltak a fűtőházból, hideg időben az onnan induló vonat kocsijait fűteni, egyébként meg csak a légfékrendszert tölteni. A vonat paklikocsiból, 2 vagy 3 másodosztályú és 1 első osztályú  kocsiból állt. A hatvanas években már ismét osztálynak mondták, ezt a nevet Rákosiék azért törölték el, mert az osztály a munkásosztály, és kész!! Akkor a vasúti kocsikat párnásnak vagy fapadosnak kellett hívni, a párnást pedig a szakzsargon bolhásnak mondta. Az első osztályú kocsit szép, domború, fehér zománcozott tábla jelezte.

Ez az egyik bizonyíték, hogy Jászapátin volt fűtőház. A másik a máig meglévő, 201-es számú kitérő a forgalmi iroda előtt, és mint tudjuk, az ilyen számú váltó fűtőházhoz vezet.

A 201-es, az egykori fűtőházhoz vezető kitérő


Mára tilos a bejárás oda. Fordító sem itt, sem a vonalon más állomáson, sem a vonal két végén, Vámosgyörkön vagy Újszászon sem volt, ezért a jellemző mozdonytípus a 275-ös és a 375-ös, szertartályos mozdony volt, amelyek sebességkorlátozás nélkül futhattak mindkét irányban.

Jöttek ide 424-es és 324-es mozdonyok, ezek főleg a Vámosgyörk- Gyöngyös vonalon jártak, és karbantartották, javították őket Jászapátin. Azok a mozdonyok nehezek voltak az akkor könnyű sínes felépítményhez, a közlekedésük gondjait jól leírja a Kirchner Attila - Tóth Sándor - Villányi György: A MÁV 324 SOROZATÚ GŐZMOZDONYAI könyv.


2017. március 16.


A MÁV 1964/65-ös Hivatalos Menetrendjének lapja.

Akkoriban a menetrend sokkal informatívabb volt, mint később. Megmutatta, hogy melyik vonathoz van buszcsatlakozás. Azt is, hogy a megálló- vagy állomásépület melyik oldalon van, meg hogy a vonal melyik igazgatósághoz tartozik, sőt még azt is, hogy melyik állomáson van vasúti büfé.
Jászapátin korábban vágánytengely-ugrás volt, ma nincs. Régen és a közelmúltban is Jászapátin volt a személyvonat kereszt, de a legutóbbi utamon tapasztaltam, hogy áthelyezték valamelyik Újszász felé eső állomásra.A vonalat az emléktábla szerint 1909. július 31-én nyitották meg. Helyiérdekű lehetett, nagybátyám tanúsága szerint régen, aki továbbutazott, Vámosgyörkön sietett a jegypénztárhoz, Jászapátin akkor nem kapott távolabbra jegyet.

A vonal legnagyobb és legfontosabb települése Jászapáti volt, mára város. Sokáig vetekedett a Jászság fővárosa címért is, de Jászberény ipara intenzívebben fejlődött, így az lett a Jászság központja. Ez egy kicsit olyan, mint ahogy Nógrád megye székhelye címét az ötvenes években elvették a polgári és reakciós Balassagyarmattól, és átadták az ieológiailag sokkal fejlettebb Salgótarjánnak.

A váróterem ajtaján a felirat azt jelzi, hogy jegykiadás a vonaton van.


2017. március 16.
A vonal sínanyaga jó, a 48 kilós sinek bőven elegendőek a jellemzően Bz- és Putyinka forgalomra, de a ritka tehervonatokat is elbírják. A pálya karbantartásának a hiánya okoz néhány helyen lassújelet.


2017. március 16.Az egykori kétállásos fűtőház helyett ma ez az épület áll ott.

2017. március 16.


A bal oldali épület pedig ilyen volt fénykorában, flickr képe
1980-ból, a vasutallomasok.hu honlapról:

       
 
Először azt gondoltam, hogy az állomás/fűtőház irodaépülete volt, esetleg laktanya, aztán amikor megláttam a vámosgyörki vízházat, rájöttem, hogy ez is az, csak kisebb.


A vámosgyörki vízház             2017. március 16.


A jászapáti vízház pedig a fűtőházat, és ezt az állomási vízdarut szogálta ki                    
 2017. március 16.A régi fűtőház helyéből látszik, hogy az új épület eleje a régié elé került, és valószínű, hogy a régi helyét is elfoglalja..A régi fűtőházi csarnok helyét is elfoglaló új épület.

2017. március 16.

A gőzvontatás megszűnése után épült az új épület. Talán a dízel motorvonatok karbantartására építették, végül az itt nem indult be, Szolnokon csináltákl.Képek a jászapáti gőzös életből, ismeretlen adományozótól, a gyűjteményemben. Ezeket az értékes képeket egy Fuji zacskóban kaptam, további képek onnan:Valószínű, hogy ez a mozdony Jászapáti egykori fűtőházi csarnokában áll.

A felvétel dátuma ismeretlen, a 80-as évek elején-közepén készülhetett.

Ez és a következő két fénykép ismeretlen adományozó felvétele, a gyűjteményemből.

A bizonyíték, hogy a kép Jászapáti állomást mutatja, a ma is meglévő nyárfák.

A bizonyíték.

2017. március 18.További nyárfák és az egykori téglagyár kéménye

2017. március 18.

A kémény teteje elgörbült. Jászapáti felett erős a távolsági repülőforgalom, bizonyára attól. Ezügyben vagy egy éve panaszt tettem az index Légiforgalmi irányítók topikjában.

A környéken magas a talajvíz szintje. Az állomásépülettel szemben valaha téglagyár működött, a kéménye ma is áll. Az agyagkinyerő gödörben kis tó alakult ki.

1988-ra a gőzvontatás megszűnt a vonalon. A jászapáti fűtőházban egy fűtőmozdony és néhány szerkocsi maradt.

A 375-04-es fűtőgép a jászapáti fűtőház mellett

1988. december 18.

Egy ottmaradt szerkocsi

1988. december 18.

További szerkocsik

1988. december 18.


Egyes szerkocsikon látszott a "vezérlési csatlás", a kommunikációs vezeték csatlakozója a vezérlőkocsi és a mozdony között. A gyöngyösi vonatok ingaforgalomban jártak.A fűtőházon túl, az állomáson kívül érdekes intézmény volt. Őrtornyok és komoly kerítés mutatták a katonai jellegét. Az épület mellett gőzmozdonyok álltak. 1988-ban még nem volt veszélytelen ilyeneket fényképezni, a földről nem is mertük. A vonat mellette ment el Újszász felé, megpbáltam abból. Kevés jó irányú és erős ellenfényben, közepes géppel és lencsével ennyi sikerült.
Minkdkét fotó 1988. december 18-án készült.Az állomáson a kezdőpont, Vámosgyörk irányában nagy rakodótér van. A Jászság jellemzően mezőgazdasági terület, valaha sokféle terményt szállítottak innen a vasúton, mára kevesebbet. Korábban kétszintes állatrakodó és mérlegház is volt itt.
Mindkét kép 2008. március 14-ei.


2008. március 14.

Az évszámot tekintve a falfirka jobboldali érzületet sugároz.
 
Aztán a mérlegház erodálódni kezdett, kívülről,

és belülről is. Úgy tűnik, nem elbontották, hanem vandálok és/vagy "fémgyűjtők" működtek.

                 Mindhárom kép 2014. november 22-ei. 
A rakodótér betonja nagyjából ép, gyakran szolgál a jászkiséri PFT géptelep buszának parkolójaként, de gyakran állnak itt áruszállító teherautók és kamionok is.Amikor hírek kezdtek járni a 86-os vonal bezárásáról, a MÁV sok felújítási anyagot halmozott föl Jászapántin és más állomásokon is. Rájöttem, miért tett ilyet: ha egy vonalat később bezárnak, senki sem reklamál a felújítás minőségére.

Aztán mindkettő elmaradt.
2007. december 18.

A állomásépület előtti út másik oldalán van a zsidótemető. Ez előtti ottjártam óta komolyan rendbehozták.

A két világháború között nagy zsidó közösség élt Jászapátin, a zsinagóga ma is áll a városban.


2017. március 16.

Az állomást a kezdőpont felé nagy gabonatároló komplexum zárja le. Mellette, a vágányokon túl mezőgazdasági repülőtér van.

2017. március 16.

Ezzel körbeértünk az állomáson.


manhattani

2017. június 8.