Városok és élete > Régi üzleti hirdetések


         Budapesti üzleti hirdetések egy 1905-ös
         mozdonyvezetői zsebnaptárból
Mozdonyvezetők zsebnaptára, az 1905. évre. Keményfedelű, patentzáras kis könyvecske. Első oldalára vastag kék ceruzával. átlósan beírva: "Faragó", talán az egykori tulaj. A belső lapok néhol piszkosak, talán szénporosak?

A könyvecskében sok érdekes hirdetés. A lapok tetején a Purgo hashajtó reklámja. Megtudjuk, hogy ezt használják a Vatikánban, őfelsége a király udvarában, Londonban, de szedik magyar professzorok, és a "magyar állami vasúti orvos úr" ingyen felírhatja.Vásárolhatunk elegáns öltönyt, cipőt. Akinek nincs erre pénze, vehet varrógépet. A jó megjelenéshez óra és borotválkozás kell, aztán mehetünk fényképezkedni. Mindezt persze a Purgo hashajtó használata után.


Vehetünk bútort a lakásba, aztán húst a konyhába. Ha a hús megfeküdné a gyomrunkat, segít a Purgo, hiszen őfelségének is segít.
Aztán irány a kultúra. Kapható cimbalom és cimbalmozás oktatás. A Purgo pedig még professzoroknak is használ.Vannak persze komolyabb hirdetések is ebben a mozdonyvezetői zsebnaptárban. A Ganz gyár akkoriban világhíres volt. Magam a dublini Guinness múzeumban láttam Ganz gyártmányú malátadarálót, körülbelül ebből a korból. A Purgo pedig Dublinhoz nem olyan messze is jó szolgálatokat tesz.

Persze money makes the world go round. A pápa őszentségét meg talán a Purgo.

Ha pedig bármilyen baj történne, gyógyszer, tapasz és ortopéd cipő a gyógyír. No meg az enyhe hatású Purgo.

Alsóbb néposztályoknak pedig, akiknek nem telik sem öltönyre, sem varrógépre, ajánlhatjuk a Gutmann-nadrágot és "öltönyt". Ezen osztályok számára a Purgo is olcsó, egyes esetekben ingyenes.

          Forrás:

                    MOZDONYVEZETŐK ZSEBNAPTÁRA
                    Az 1905. évre

                    Szerkeszti: KERTÉSZ ÁRMIN MÁV hivatalnok

                           Budapest, 1904.
                    Löbl Mór könyvnyomdája.


 Városok és élete > Régi üzleti hirdetések